Als je toe bent aan een nieuwe keuken en fornuis dan heb je de keus uit meerdere opties. Je kunt gaan koken op gas, inductie of keramisch. Iedere optie zorgt voor een totaal eigen wijze van koken. Koken op een keramische kookplaat is bijvoorbeeld een hele andere ervaring dan koken op gas. Bij een keramische kookplaat verwarmt een verwarmingselement de glasplaat en de pan. De kookzones worden een stuk heter dan bij gas, maar het duurt wel langer voordat ze helemaal afgekoeld zijn.

Echter zit de twijfel vooral vaak bij inductie of gas kiezen om op te koken. In deze blog leggen we je graag de verschillen uit tussen op inductie of gas de lekkerste gerechten koken. Benieuwd? Of twijfel je zelf nog welke optie voor jou het beste is? Lees dan snel hieronder verder.

Koken op gas

gas koken

Het koken op gas is nog steeds de meest voorkomende kookmethode in Nederland. Zodra het water kookt, draai je het vuur iets lager, want dit weet je. Op een kleinere vlam blijft de pasta ook nog doorkoken. Als je kiest voor koken op een gasfornuis dan kook je eigenlijk op gevoel. De warmte kun je heel precies regelen en je ziet snel of het vuur te hoog of juist te laag staat. Mensen zijn vertrouwd met koken op gas, jij wellicht ook wel. Je kookt op echt vuur en dat biedt een bepaalde kook beleving.

Voordelen:

  • Een vertrouwde manier van koken
  • Koken op gas is goedkoper dan koken op inductie
  • Vermogen is goed te reguleren tijdens het koken
  • Warmt snel op
  • Geschikt voor ieder soort pan

Echter zijn er steeds meer initiatieven om nieuwbouwhuizen niet op het gasnetwerk aan te sluiten. Koken op inductie wordt dan aangeboden, maar wat houdt dit precies in?

Koken op inductie

Je kon al eerder lezen dat bij een keramische kookplaat een verwarmingselement de glasplaat en de pan verwarmt. Inductie is echter een combinatie van gas en keramisch koken. Bij inductie wordt er geen gebruik gemaakt van een hittebron. Er wordt warmte gecreëerd tussen de kookzone en de pan dankzij moderne technieken. De inductiekookplaat verwarmen de pannen erg snel. Koken op een inductiefornuis is erg veilig. En er wordt vaak gezegd dat de toekomst elektrisch is en Nederland geleidelijk af stapt van het gas.

Voordelen koken op inductie:

  • Warmt snel op
  • De plaat koelt snel af
  • Makkelijk schoon te maken
  • Extra veilig koken
  • Je verliest weinig energie omdat alleen de pan verwarmd wordt

inductie fornuis koken

Welke optie is goedkoper?

Geld is vaak ook een reden en overweging om voor iets te kiezen. Alleen is gas of inductie goedkoper? Huishoudens met een gaskookplaat gebruiken ongeveer 37m3 gas per jaar, tegenover 175 kWh aan stroomverbruik voor een inductiekookplaat per jaar. Op dit moment is het zo dat gas goedkoper is dan elektriciteit. Echter is wel de verwachting dat de gasprijs de komende jaren flink toe zal nemen. Nederland wil namelijk van het gas af en daardoor zal elektriciteit uiteindelijk goedkoper gaan worden. Daarnaast is elektriciteit een stuk groener en in Europa wordt er namelijk flink geïnvesteerd in groene energie. Het is dus daarin een persoonlijke voorkeur of je wilt investeren in gas of koken op inductie.

Inductie of gas? De eindconclusie

Welke van de twee opties de beste is voor jou, zal per persoon verschillen. Het koken op inductie kan even omschakelen zijn voor iemand niet eerder op inductie heeft gekookt. Echter went het wel sneller dan verwacht. Koken op inductie biedt echter wel een hoop voordelen met zich mee. Deze kon je al eerder lezen. Het is energiezuinig, erg veilig en gemakkelijk schoon te maken.

Kook je toch liever op gas, maar ben je misschien bang dat er veel gaat veranderen wat betreft de gasaansluiting. Bekijk en hoor dan naar de mogelijkheden voor het aanschaffen van een gasfornuis bij ons van Stoves of de Stoves keukendealers. Weet jij al of je gaat voor inductie of gas?

 

Recent Posts

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken.