Wat ga jij vanavond koken? Misschien herken je wel dat je elke dag opnieuw gaat bedenken wat je op tafel zet en dat je daar zo weinig mogelijk tijd aan kwijt wilt zijn? Je bent druk met werk of je moet nog van alles doen voordat de kinderen uit school thuiskomen. Het eten koken heeft op dit moment nog geen prioriteit. Het is goed voor te stellen dat het je extra energie kost om na te denken over welke boodschappen je moet halen en wat je gaat klaarmaken. Daarom is het handig om een paar basisrecepten paraat te hebben die je gemakkelijk klaar kunt maken en waar je elke keer een smakelijke twist aan kunt geven.

In deze blog vind je 3 basisrecepten en -bereidingen die je standaard klaar hebt liggen. Door die een eigen draai te geven, weet je je gezin iedere keer opnieuw te verrassen.

Zelfgemaakte pizza

Basisrecept pizza
Eens in de paar weken is het pizza-avond in huis. Daar genieten jullie met het hele gezin iedere keer van. Je kunt er dan voor kiezen een pizza uit de diepvries te halen, je kunt er ook voor kiezen de pizza ook te maken. Dat kost weinig tijd, de ingrediënten bepaal je zelf en het is leuk om te doen. Met onderstaand basisrecept voor de pizzadeeg en -saus, heb je al een heerlijke basis klaarstaan:

Pizzadeeg

  1. Voor een pizzadeeg waar je ongeveer 2-3 pizza’s van kunt maken, heb je de volgende verhoudingen nodig: 500 gram bloem, 7 gram droge gist, een snuf zout, ong. 300 ml lauw water en een scheut olijfolie. Afhankelijk van het aantal pizza’s dat je wilt maken, kun je de hoeveelheden aanpassen.
  2. De bloem doe je in een grote kom en daaraan voeg je olie, gist en zout toe.
  3. Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed het mengsel ondertussen tot een stevige deeg. Je kunt de keukenmachine gebruiken, maar het is ook heel leuk om je handen te gebruiken. In het laatste geval voel je dan ook hoe stevig het deeg wordt.
  4. Het is raadzaam het deeg ongeveer een kwartier te kneden, zodat er gluten ontstaan die het deeg elastisch maken.
  5. Ontstaat er een mooie pizzadeeg, sluit de kom dan af met een theedoek en leg het deeg ongeveer een uur op een warme plek, zodat het rijsproces kan beginnen.
  6. Wanneer het deeg gerezen is, kun je één of meer pizzabodems maken. Bestrooi het aanrecht en de bovenkant van het deeg met bloem om te voorkomen dat het blijft plakken. Met de deegroller rol je vervolgens een mooie bodem uit.
  7. Wil je alvast een voorraadje maken, dan kun je het deeg opdelen in meerdere bollen die je invriest voor volgende pizza-avonden.

Pizzasaus

Een andere basisingrediënt is de pizzasaus. Zonder saus geen pizza. Deze kun je heel gemakkelijk klaarmaken terwijl het deeg staat te rijzen. Je hebt hiervoor nodig: tomatenpuree, een halve ui, een knoflookteen, zout, peper en Italiaanse kruiden.

  1. Zet een klein pannetje met wat olie op het fornuis. Ondertussen snijd je een halve ui fijn en pers je een knoflookteen die je beiden zacht laat aanfruiten.
  2. Voeg vervolgens een blikje tomatenpuree toe wat je langzaam aanbakt. Voeg ongeveer twee keer zoveel water toe, zodat er een tomatensaus ontstaat. Je kunt het lege blikje gebruiken om de verhoudingen aan te houden en de dikte van de pizzasaus te bepalen. Zet het vuur niet te hoog om te voorkomen dat het water verdampt en het saus in gaat drogen.
  3. De pizzasaus breng je op smaak met zout, peper en wat Italiaanse kruiden. Om de gewenste smaken te krijgen, kun je zelf bepalen welke kruiden je toevoegt.

Met een mooie luchtige deeg en een smaakvolle saus heb je het basisrecept voor de zelfgemaakte pizza klaar. Aan jou en aan de rest van het gezin vervolgens de keuze om te bepalen wat erop komt. Wat voor kaas, met of zonder vlees en welke verse groenten? Iedere pizza-avond kun je weer een nieuwe variant verzinnen met heerlijke ingrediënten. De oven kan aan en jullie kunnen genieten.

Aardappel in verschillende bereidingen

AardappelgerechtenHeb je standaard een voorraad aardappelen in huis? Ook daar kun je allerlei kanten mee op. De aardappel kun je als basisingrediënt gebruiken voor diverse voedzame maaltijden. Door de veelzijdigheid van de aardappel kun je allerlei bereidingen smaakvol klaarmaken:

  • Koken, op smaak brengen met kerriekruiden of paprikapoeder en serveren naast verse groente. Je kunt daarvoor het fornuis gebruiken, maar je kunt de aardappelen ook in de oven koken. Snijd daarvoor de aardappelen in vier of zes stukken. Breng water in een pan tot het kookpunt. Giet vervolgens snel af zonder de deksel te veel van de pan te halen, daarmee voorkom je dat het water afkoelt. Laat de aardappelen verder stomen in de oven, ongeveer 25 minuten op 145 graden. Het voordeel hiervan is dat je geen last hebt van een pan die overkookt of dat het fornuis vies wordt.
  • Pureren en serveren met groente. Door boter en warme melk of een rauw ei toe te voegen, wordt de puree lekker smeuïg.
  • Gebruiken voor een winterse stamppot. Net als bij de aardappelpuree kun je ook hier de stamppot op smaak brengen en smeuïg maken met boter en melk.
  • In een ovenschotel. Van gekookte aardappelen kun je puree maken die je als bovenlaag van een ovenschotel gebruikt. Bovenop bijvoorbeeld groenten en gehakt doe je de aardappelpuree. Daarop nog wat geraspte kaas, waardoor een heerlijk knapperig laagje ontstaat. In plaats van met puree kun je dezelfde ovenschotel ook bedekken met plakjes aardappel die kort gekookt zijn.
  • In de oven afbakken. Snijd hiervoor de aardappel in de gewenste vorm, bijvoorbeeld in plakjes of als frietjes. Je kunt de aardappelen van te voren kort koken zonder dat ze gaar worden. Vervolgens doe je ze op een bakplaat, breng je ze op smaak met zout, peper en andere lekkere kruiden. Besprenkel ze met olie en bak ze circa 30 min. af op een temperatuur van 190 °C. Ze worden extra smakelijk als je de schil laat zitten. Scheelt bovendien extra werk.

Met de aardappel op verschillende manieren bereid heb je een mooie basis voor allerlei heerlijke gerechten. Of je nu vegetarisch wilt eten of een vlees- of visgerecht gaat maken, je maaltijd vul je aan met heerlijke aardappelpuree of versgebakken patatjes, net waar jullie als gezin die avond zin in hebben.

Allerlei verse soepen

Basisrecept voor soep
Een verse soep tijdens de lunch of als avondeten is vaak een succes. Niet alleen omdat het heerlijk smaakt, ook omdat het super gemakkelijk is om te maken. Een stokbroodje erbij en je hebt een volwaardige maaltijd. Zeker als er nog groenten in de koelkast liggen die je binnenkort moet opmaken, is een soep de ideale oplossing. In feite kun je van alle soorten groente een heerlijke en voedzame soep maken.

Je kunt denken aan oma’s groentesoep met een heerlijke bouillon en gehaktballetjes, maar je kunt ook een verse tomatensoep, pompoensoep of bloemkoolsoep maken. Het is maar net wat er nog in de groentela ligt. Zolang je het basisrecept voor soep hebt, kun je er alle kanten mee op:

  1. Pak een grote soeppan die je op een zacht vuurtje zet. Daarin fruit je een gesnipperde ui en een geperste knoflookteen aan. Afhankelijk van de hoeveelheid soep bepaal je of je misschien meer knoflook erin wilt en of je misschien een stukje gember of een rode peper toevoegt. Alles kan.
  2. Terwijl de ui en knoflook op een zacht vuurtje staan, kun je de groenten snijden die erin moeten. Het hoeft niet fijn en netjes.
  3. Doe de groenten in de pan en zet het vuur iets hoger. Laat de groenten lekker aanbakken en voeg zout, peper en andere kruiden toe. Je kunt er ook voor kiezen de groenten in een ovenschaal in de oven te plaatsen en op hoge temperatuur te grillen.
  4. Voeg vervolgens een scheut water en een groentebouillonblokje toe en laat de groenten zacht koken. Belangrijk is dat je niet meteen te veel water toevoegt, om te voorkomen dat de smaak verloren gaat. Als je de soep na het pureren nog te dik vindt, kun je altijd nog meer water toevoegen. Je kunt er bovendien voor kiezen de soep te verdunnen met andere ingrediënten als kookroom of kokosmelk.
  5. Zijn de groenten gaar, dan pak je er een staafmixer bij. Hiermee pureer je de groenten tot een gladde soep. Nu ga je ook zien hoe dik de soep is en of je eventueel meer vocht moet toevoegen.
  6. De soep kun je naar wens vullen met gehaktballetjes, vermicelli, een verse lente-ui of andere heerlijke toevoegingen.

Basisrecepten klaarmaken met Stoves

Je kunt het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken met bovenstaande basisrecepten en -bereidingen. Door goede keukenapparatuur in huis te hebben en deze basisbereidingen te gebruiken, hoef je niet iedere keer na te denken hoe je iets kunt klaarmaken. Je hoeft nu alleen nog maar te bedenken wat je op je eigengemaakte pizza doet en wat je naast de versgebakken frietjes serveert. En heb je de ruimte in de keuken, dan kun je ook nog grote voorraden maken die je bewaart in de koel-vriescombinatie. Maak het jezelf niet te moeilijk, maar zorg er met deze oplossingen voor dat je er plezier aan beleeft om in de keuken te staan.

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken.

Voordelen Stoves fornuisKoelvriescombinatie schoonmaken