Het schoonmaken van de koelkast is een klus die misschien niet hoog op je prioriteitenlijst staat. De koelkast ziet er netjes uit en de vriezer eronder doet wat die moet doen. Heb je een koel-vriescombinatie in huis, dan kun je deze gerust rekenen tot een van de apparaten die het meest energie verbruikt. Juist daarom is het belangrijk de koelkast en vriezer regelmatig schoon te maken. In deze blog vind een aantal tips die je helpen bij het schoonmaken van de koelkast en vriezer en bij het besparen van energie.

De koelkast schoonmaken

Allereerst de koelkast, dit gedeelte van de koel-vriescombinatie wordt het meest blootgesteld aan vloeibare producten en etensresten. Heel belangrijk dus om de binnenkant van de koelkast regelmatig af te nemen. Doe dit vooral op de momenten vóórdat je de weekboodschappen gaat doen en de koelkast dus het leegst is. Is je koelkast toch te vol, dan maakt het tijdens winterse dagen niet veel uit dat je de producten er even uit legt. Zijn de buitentemperaturen hoger, dan is het aan te raden de producten in een koelbox te doen. Lees bovendien onze tips voor het indelen van de koelkast, zodat je deze weer optimaal inlaadt.
Koelkast schoonmaken
Iedere week kun je de koelkast van binnen schoonmaken. Daarnaast is het aan te raden om eens in de paar maanden, bijvoorbeeld ieder seizoen, alle planken, lades en hulpstukken uit de koelkast te halen en die grondig schoon te maken. Check bij het schoonmaken van de koelkast bovendien hoe het gesteld is met de rubbers in de deur. Zijn deze verouderd en versleten, dan kun je de koelkast niet goed dichthouden en verbruik je meer energie.

Om het energieverbruik door de koelkast te beperken, is het belangrijk versleten rubbers te vervangen. Haal je regelmatig eten uit de vriezer, dan kun je die in de koelkast laten ontdooien. Het is dan wel handig om één dag vooruit te denken en het eten de voorgaande avond uit de vriezer te halen. Het eten dat in de koelkast ligt te ontdooien, geeft een lage temperatuur af. Je koelkast kan daarvan profiteren en hoeft zelf minder hard te werken om de rest van de ruimte te verkoelen. Ondertussen heeft het bevroren eten rustig de tijd om te ontdooien.

Het vriesgedeelte ontdooien en schoonmaken

Onderdeel van het schoonmaken van de koelkast is het ontdooien van het vriesgedeelte. Ook deze slurpt veel energie. Zit er een dun laagje ijs in de vriezer, dan wordt het verbruik zelfs nog hoger. Om te voorkomen dat er ijsvorming in de vriezer ontstaat, is het belangrijk dat je de vriezer regelmatig ontdooit. Dit kun je het beste doen tijdens de koude wintermaanden, zodat de producten probleemloos een tijdje buiten de vriezer kunnen liggen. Ga je deze klus toch in de zomer uitvoeren, dan kun je de bevroren producten het beste in een gekoelde koelbox leggen.

Je kunt de vriezer op een aantal manieren ontdooien. Nadat je de vriezer hebt uitgeschakeld, kun je het dooiproces versnellen door een pannetje gekookt water erin te zetten. Verwijder eerst de lades die je schoonmaakt terwijl het kokend water het ijs laat smelten. Is de vriezer helemaal ontdooid, dan neem je die af met een doekje. Daarna is het belangrijk dat je met een theedoek de ruimte goed droogt. Zo voorkom je dat er condens achterblijft en dat er in het vriesgedeelte opnieuw ijsvorming optreedt.

Extra tips om het energieverbruik te beperken

Koel-vriescombinatie schoonmakenOm ervoor te zorgen dat je etenswaren optimaal bewaard blijven, is het belangrijk de koelkast geregeld schoon te maken. Daarnaast draagt de schoonmaak eraan bij dat je koelkast minder energie verbruikt. Met onderstaande tips kun je het energieverbruik van de koel-vriescombinatie extra beperken:

  • Stel de vriezer niet lager in dan -18 °C. Zo verbruik je niet meer energie dan nodig en de producten blijven goed bewaard.
  • Plaats de koel-vriescombinatie niet in de buurt van een verwarming of op een plek waar de zon het grootste deel van de dag schijnt.
  • Wil je eten invriezen, koel het dan eerst buiten de koelkast af. Wanneer je eten in de vriezer legt terwijl het nog warm is, moet de vriezer extra hard werken om het te bevriezen.
  • Dit geldt ook voor de hoeveelheid eten in de vriezer. Het is natuurlijk aantrekkelijk om je vriezer vol te laden zodat je bij gebrek aan tijd gewoon je vrieslade kunt openen. Alleen hoe voller de vriezer, des te harder die moet werken om het eten bevroren te houden.

Deze tips helpen je het energieverbruik van de koel-vriescombinatie te verminderen. Daarnaast zijn er nog andere oplossingen die je dagelijks in de keuken kunt toepassen om energie te besparen. Lees bijvoorbeeld onze tips over hoe je duurzaam kunt koken.

Geen ijsvorming met een No Frost koel-vriescombinatie

Wanneer je een nieuwe koel-vriescombinatie koopt, kun je het energieverbruik aflezen aan de energielabel. Hoe hoger de energielabel, des te gunstiger het verbruik. Beter voor het milieu en voor je energierekening. Daarnaast zorgt een koelkast met No Frost-functie ervoor dat je minder energie verbruikt. Met een ventilator wordt vochtige lucht uit de vriezer naar een apart compartiment gezogen. Daar ontdooit en verdampt het vocht. Ondertussen blaast de ventilator koude en droge lucht de vriezer in om het vriesgedeelte op lage temperatuur te houden. De No Frost-techniek zorgt ervoor dat er geen ijsvorming ontstaat. Jij hoeft niet langer de vriezer te ontdooien om het energieverbruik te beperken en de vriezer optimaal te laten werken. Scheelt je toch tijd bij het schoonmaken van de koelkast.

Stoves’ tips voor het schoonmaken van de koelkast

Geregeld de koelkast schoonmaken helpt je om eten goed te bewaren en energie te besparen. Zeker als je een koelkast met No Frost-functie hebt, wordt het energieverbruik lager en hoef je het vriesgedeelte minder vaak te ontdooien. De tips in deze blog zijn gemakkelijk toe te passen, zodat je koelkast optimaal blijft werken.

Ben je op zoek naar een hoogwaardige koelkast waarin je je producten goed bewaart en die je gemakkelijk kunt schoonmaken? Neem vrijblijvend contact met ons op om te informeren naar onze koel-vriescombinaties met No Frost-functie.

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken.

Basisrecepten en -bereidingenIn 3 stappen je oven reinigen