Wil je binnenkort graag een nieuwe keuken plaatsen, maar weet je niet waar en hoe je de keuken wilt inrichten? Dan ben je hier aan het juiste adres met tips voor het inrichten van de keuken. Een keuken moet niet alleen mooi ogen, maar ook praktisch ingedeeld zijn. Je wilt tenslotte wel optimaal kunnen genieten en gebruik maken van de keuken. In deze blog geven we je praktische tips voor het inrichten van de keuken en kun je inspiratie opdoen wat betreft stijlen.

De juiste indeling

Je bent iedere dag in de keuken te vinden en een praktische indeling is dan van groot belang. Je wilt tenslotte niet tegen onpraktische dingen aanlopen. Een goed ingedeelde keuken bestaat uit 5 belangrijke zones. Deze lichten we hieronder graag verder uit en toe.

1. De voorbereidingszone

Hierbij is een werkblad onmisbaar. Het bereiden van eten kan tenslotte nogal wat ruimte in beslag nemen. De voorbereidingszone is de plek waar je het eten kunt snijden, hakken, snipperen, kneden en mengen. De kasten en laden kun je het beste plaatsen bij het werkblad, zodat je gemakkelijk de keukenspullen weer kunt opbergen. De voorbereidingszone bevindt zich tussen de spoel- en afvalzonde en de kook- en bak zone.

2. Spoel en afvalzone

Een plek om je etenswaren af te spoelen en om de afwas te doen is niet weg te denken. In de spoel en afvalzone doe je dat en is het tevens een zone voor het sorteren en opruimen van afval. Bij de inrichting van de keuken moet je ervoor zorgen dat de spoel- en afvalzone zich tussen de opbergzone en de kook- en bak zone bevindt.

keuken inrichten

3. Koken en bakken

Het belangrijkste onderdeel voor de kook- en bak zone is natuurlijk de kookplaat. Of dit nu een gasfornuis of inductiefornuis is, maar dit is de plek waar maaltijden bereid worden. Zorg ervoor als je de keuken gaat inrichten dat je potten, pannen en andere kook- en bakspullen direct bij de hand hebt. De oven hoort ook bij de kook- en bak zone.

Je kunt een fornuis met oven aanschaffen, zoals onze Stoves om van alle gemakken voorzien te zijn. Alleen je kunt ook het fornuis en de oven los van elkaar aanschaffen en plaatsen. De kook- en bak zone bevindt zich naast de voorbereidingszone.

4. Een plek voor de voorraad

De koelkast is de belangrijkste plek wat betreft de voorraadzone. Het is tevens een heel belangrijk onderdeel wat betreft de inrichting van de keuken. Een koelkast gaat ongeveer 35 keer per dag open en dicht. Met een mooie koelvriescombinatie heb je meteen een koelkast en vriezer in één. Plaats de koelkast dichtbij de kookzone.

5. Opbergruimte

In deze zone vind je de dingen die je niet dagelijks gebruikt. Ook deze zone hoeft niet centraal in de keuken te staan. Houd er wel rekening mee dat de opbergzone de meeste ruimte in beslag zal nemen bij het inrichten van de keuken.

keuken inrichten tips

Een lichtplan

Licht speelt een belangrijke rol wat betreft de sfeer in een keuken. Zo heb je te maken met de algemene verlichting die de basis vormt en meestal vanuit één vast punt centraal in de keuken geplaatst is. Dan is er nog werkverlichting. Onmisbaar in de keuken. Deze wordt vaak aangebracht onder de hangkasten en boven het werkblad. Tot slot nog sfeerverlichting. We blijven steeds langer in de keuken zitten en willen dan wel graag de nodige sfeer ervaren. Sfeerverlichting creëer je door verlichting toe te passen die je kunt dimmen en met indirecte verlichting. Denk aan een lampje in de vitrinekast.

Wij hopen dat je met deze tips lekker aan de slag kunt gaan het met inrichten van de keuken.

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken.

tips voor duurzaam kokenTips bij het kiezen van het fornuis