Vanavond heb je weer een heerlijke maaltijd op het menu staan en terwijl je denkt aan wat je op tafel wilt zetten, loopt het water je al in de mond. Maar zodra je in de keuken staat en je alle nodige pannen op het fornuis plaatst, stuit je opnieuw tegen het probleem aan dat je te weinig ruimte hebt. De pannen zijn net te groot of je mist eigenlijk een pit. Je loopt hier nu al een tijdje tegenaan en zoekt naar een ander fornuis. Maar ja, waar moet je allemaal rekening mee houden? In deze blog volgen 5 tips voor het kiezen van een nieuw fornuis, zodat je geen problemen meer ervaart in de keuken en nog meer smakelijke gerechten kunt maken.

1. Keuze tussen elektrisch of gas

Wanneer je een nieuw fornuis met oven wilt kopen, heb je de keuze tussen elektrisch of gas. Met oog op de stijgende gasprijzen en het milieu zal je voorkeur wellicht uitgaan naar een inductiefornuis. Deze is heel gebruiksvriendelijk doordat je de warmte tijdens het koken goed kan reguleren. Door de snelle temperatuurverandering in de actieve kookzone, zie je bij het afstellen heel snel hoe het eten in de pan reageert. Is de warmte te hoog, dan gaat het eten als het ware meteen koken. Met een paar drukken kan je de kooksnelheid van het eten eenvoudig aanpassen.

2. Het aantal kookpitten of -zones

De volgende tip voor het kiezen van een fornuis is het aantal kookpitten of kookzones dat je nodig hebt. Wanneer je iedere avond maar één of twee pannen nodig hebt om het eten in te bereiden, dan zal een gasfornuis met vier pitten voldoende zijn. Maar wil je echt uitpakken met een hoofdmaaltijd, bijgerechten en zelfgemaakte sausjes, dan heb je ruimte nodig in de keuken en op het fornuis. Hoe vaak stuit jij tegen ruimtetekort en met hoeveel kookpitten of -zones is het voor jou fijn koken?

Formaat van het fornuis kiezen

3. Het formaat van je fornuis

Gepaard met het aantal kookzones is de afmeting van het fornuis. Wil je een fornuis kiezen met zeven pitten, dan heb je automatisch een breder fornuis nodig. Heb je voldoende ruimte in jouw keuken? Of moet je je beperken tot een smalle uitvoering? Kies uit een van de volgende breedtematen voor jouw nieuwe fornuis:

4. Inclusief wokbrander

Ben je gek op Aziatische gerechten en sta je regelmatig heerlijke wokgerechten te bereiden? Dat doe je natuurlijk niet in een klein bakpannetje. Nee, daarvoor haal je jouw beste wokpan uit de kast. Probleem is alleen dat de pan te groot is voor je te kleine fornuis. Andere pannen die je nodig hebt staan al gauw in de weg en het lukt je daardoor niet naar hartenlust je favoriete maaltijden te wokken. In dat geval biedt een gasfornuis met wokbrander uitkomst. Deze brander is in het midden van het fornuis aangebracht en verhit de hele oppervlakte van de wokpan. Kies je voor een fornuis met wokbrander, dan gaan je wokgerechten als vanzelf nog lekkerder smaken.

5. Aantal ovens inclusief diverse functies

Bij het koken maak je niet alleen gebruik van de kookpitten of -zones. Ook houd je ervan om een lekkere schotel in de oven te schuiven om er vervolgens met het hele gezin van te genieten. Terwijl de oven het werk voor je doet, stel jij een wekker af en kun je lekker achterover zitten. Ben je op zoek naar een nieuw fornuis met oven? Bepaal bij het kiezen van een fornuis of je mogelijk meerdere ovenruimtes nodig hebt en zo ja, hoeveel. Een oven met diverse afgezonderde ruimtes maakt het mogelijk om verschillende ovengerechten op hetzelfde moment te bereiden. Zelfs meerdere verwarmings- en grillfuncties kan je tegelijkertijd aanzetten, zonder dat je rekening hoeft te houden met temperatuurverschillen. Sta je dus regelmatig te puzzelen met de grilltijd en het afwisselend bereiden van ovengerechten? Dan is een oven met twee of zelfs vier ruimtes misschien iets voor jou.

De kleur van een fornuis kiezen

5. Het uiterlijk

Nadat je hebt bepaald wat voor fornuis je wilt kopen, hoeveel kookzones je nodig hebt en of je meerdere ovens wilt, is ook het uiterlijk van het fornuis belangrijk. Je wilt toch een oven die past bij de rest van je keuken. Want als je dan toch een nieuw fornuis wilt uitkiezen, waarom dan niet meteen een uitvoering die bij jou in de smaak valt? Heb je een moderne en strakke keuken met veel rvs-apparatuur? Dan zal een stoer en industrieel fornuis prachtig staan. Ben je meer van de landelijke stijl met veel kleur en gezellige details? Ook dan pas je je fornuis daarop aan door te kiezen voor een oven met landelijke stijl. Het is zelfs mogelijk de kleuren van je fornuis te bepalen. Wat dacht je van een opvallende en frisse groene kleur waardoor de oven een echte blikvanger wordt in jouw keuken?

Het kiezen van een oven bij Stoves

Het kopen van een fornuis is niet een aankoop die je overhaast doet. Het vergt het nodige denkwerk, waarbij je goed overweegt wat je nu mist. Met deze 5 tips voor het kiezen van een fornuis kan je goed op een rij zetten wat je absoluut nodig hebt tijdens het koken. Ben jij eruit wat voor fornuis jij nodig hebt en welke uitvoering bij jou in de smaak valt?

Weet je nog niet goed wat bij jouw kookbehoeften past of heb je vragen over een van de uitvoeringen? Schroom niet om contact op te nemen, zodat we jou persoonlijk kunnen adviseren. Wie weet sta je over niet al te lange tijd achter je nieuwe fornuis nog meer voortreffelijke gerechten te bereiden.

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken.

tips voor het inrichten van de keukenKookeiland met Stoves