Een ruime keuken met essentiële apparaten in de aanslag en genoeg werkruimte om de mooiste en lekkerste maaltijden klaar te maken. Dat is de droom van iedere hobbykok. Terwijl je kinderen je tijdens het bakken helpen of je vrienden zitten klaar in afwachting van al het lekkers dat eraan komt, kan jij achter je fornuis je gang gaan. In zulke gevallen is een kookeiland een echte uitkomst. Het geeft meer ruimte voor de kinderen die helpen en zelf sta je direct in contact met je gasten. Wat de voor- en nadelen van een kookeiland zijn, daarover kan je je laten inspireren in deze blog.

Om te beginnen de voordelen van het kookeiland

Wanneer je je laat inspireren door de laatste trends op het gebied van de keukeninrichting, dan staat het kookeiland in de meeste gevallen namelijk centraal. En dat is niet voor niets. Laten we het daarom eerst hebben over de voordelen van een kookeiland.

Mogelijkheid voor het maken van een bar

Het kookeiland is niet alleen een plek waar keukenapparaten ingebouwd zitten. Aan de andere zijde kan je een mooie zitgedeelte maken met een aantal barkrukken. Het kookeiland heeft een extra functie die voor gezelligheid zorgt.

Sfeervolle uitstraling door de blik naar de leefruimte

Als centrale plek in de leefkeuken brengt het kookeiland ontzettend veel sfeer. Het is een plek waar je ’s ochtends gemakkelijk aan gaat zitten met een kop koffie en een krantje. Of aan het eind van een schooldag druppelen de kinderen binnen die aanschuiven terwijl je een pot thee zet. Datzelfde geldt voor het koken van het avondeten, waarbij je gezin of een groep vrienden je vergezellen.

Voor- en nadelen kookeiland

Combineren van werk- en zitruimte

Het volgende voordeel van een kookeiland is dat je een ideale combinatie creëert tussen werk- en zitruimte. De bar die je hebt gemaakt geeft jou of ander gezelschap gelegenheid om aan het kookeiland te zitten. Het is zelfs geschikt als fijne plek zoekt om achter je laptop te zitten. Ergonomisch gezien is het niet raadzaam om een hele dag achter je laptop aan de bar te zitten, maar het zorgt tijdens het thuiswerken wel voor een fijne afwisseling.

Naast extra zitplaatsen biedt het kookeiland ook meer werkruimte. Als een verlengde van het aanrecht, al dan niet met een fornuis of een zink, heb je meer ruimte om je kook- en bakkunsten uit te oefenen.

Meer werk- en opbergruimte

Meer ruimte op het kookeiland betekent ook meer ruimte eronder. Je kan je servies en kookgerei dus niet alleen kwijt in de keukenkastjes boven het aanrecht. Met de kasten in het kookeiland heb je nu zeeën van ruimte om nog meer kookspullen, etenswaren of zelfs speelgoed van de kinderen op te bergen.

Zijn er ook nadelen van het kookeiland?

Naast bovengenoemde voordelen zijn er ook een aantal nadelen van het kookeiland te benoemen. Het is belangrijk om die goed mee te nemen in je overweging om een kookeiland in je keuken te plaatsen.

Ruimte in de keuken innemen

Het kookeiland is vaak een groot item dat centraal in je keuken staat. Je hoeft niet voor het grootste formaat te gaan, maar het is wel goed om te bedenken hoeveel ruimte je thuis hebt en wat het effect is van het kookeiland. Past het mooi in de ruimte zonder dat het de hele keuken overneemt, dan heeft het kookeiland echt een waardevolle toevoeging. Is je keuken eigenlijk net te klein, misschien moet je dan naar een oplossing kijken die net zo praktisch en sfeervol is.

Kookeiland voor- en nadelen

Creatief nadenken over de indeling

Bij het indelen van de nieuwe keuken is het belangrijk goed rekening te houden met de ruimte die het kookeiland inneemt. Vooral de indeling van het keukenapparatuur vraagt om een goed plan. Je royale gasfornuis van 90 cm verdient een mooie plek waar je echt de vrijheid hebt om te koken. De afwasmachine kan bijvoorbeeld ingebouwd worden in het kookeiland met ernaast een opbergkast voor het servies. Door goed na te denken over de meest handige indeling en alvast te noteren waar je in je huidige keuken tegenaan loopt, kom je tot een creatieve oplossing waarbij het kookeiland echt van meerwaarde is.

Een kookeiland iets voor jou?

Zie je jezelf al in je nieuwe keuken staan om de heerlijkste maaltijden klaar te maken? Terwijl je kinderen of vrienden gezellig meekijken vanaf het kookeiland en jullie bijkletsen over van alles en nog wat, ben jij helemaal in je element. Voordat je je droomkeuken realiseert is het goed om naast de sfeervolle uitstraling ook de praktische functies van het kookeiland in je afweging mee te nemen.

De voor- en nadelen van het kookeiland zijn in deze blog aan de orde gekomen en zullen je inspireren tot het inrichten van jouw ideale keuken. Ook als het even wat meer tijd kost om goed na te denken over de ruimte die het kookeiland inneemt en de indeling die voor jou het gunstigst is. En niet onbelangrijk, waar in je keuken komt het Stoves fornuis, de wijnklimaatkast of de retro koelkast? Wil je advies over een van onze producten en hoe je die een optimale plek geeft in jouw nieuwe keuken? Neem gerust eens contact met ons op.

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken.

Tips bij het kiezen van het fornuisStappenplan voor het schoonmaken van het fornuis