Maak je graag gebruik van het fornuis waar je dagelijks de lekkerste maaltijden op klaarmaakt? Een snel roerbakgerecht dat je in een mum van tijd op tafel zet of een smakelijke stoofpot dat een hele middag op staat, je weet je gezin iedere keer weer te verrassen. Na het koken komt het schoonmaken om de hoek kijken, ook dat is belangrijk als je de volgende dag gaat koken. Weten hoe je dat het beste kan doen? Volg dan het stappenplan in deze blog voor het schoonmaken van het fornuis.

Wat heb je nodig bij het schoonmaken van het fornuis?

Om het fornuis goed schoon te kunnen maken, is het belangrijk een aantal producten standaard in huis te hebben. Duik in je gootsteenkastje om te kijken of je de volgende benodigdheden op voorraad hebt:

 • Zachte wonderspons
 • Microvezeldoek
 • Theedoek
 • Afwasmiddel

Het inductiefornuis schoonmaken

Heb je thuis een inductiefornuis, dan kan je onderstaand stappenplan volgen. Het inductiefornuis heeft geen losse onderdelen die je moet weghalen om apart schoon te maken. Met een zachte spons en afwasmiddel in de aanslag kan je de schoonmaak beginnen.

 1. Doe wat afwasmiddel op de wonderspons.
 2. Ga met de wonderspons over het inductiefornuis. De afwasmiddel helpt om vlekken weg te boenen en etensresten weg te halen.
 3. Zijn alle vlekken weg, neem dan af met een microvezeldoek zodat het inductiefornuis weer als nieuw is.

Voordat je aan de schoonmaak begint is het belangrijk dat je er rekening mee houdt dat de inductieplaat gevoelig is voor krassen en andere beschadigingen. Dat geldt ook voor het gasfornuis en rooster. Gebruik GEEN schuursponzen en staalborstels die door het ruwe materiaal krassen veroorzaken. Voor het schoonmaken van het fornuis raden we aan enkel zachte sponzen en afwasmiddel te gebruiken. Heb je hardnekkige vlekken of aangekoekte etensresten, dan kan je bij hoge uitzondering een beetje soda gebruiken waarmee je het fornuis schoonmaakt. Doe dit wel heel voorzichtig, zodat je het oppervlak niet beschadigt.

Stappenplan voor het schoonmaken van het inductiefornuis

Dezelfde stappen, nu voor het schoonmaken van het gasfornuis

Het gasfornuis bestaat vaak uit een glad oppervlak met daarop een rooster en vier tot zeven gaspitten. Sommige gasfornuizen bevatten in het midden een royale wokbrander waarmee je smaakvolle Oosterse gerechten klaar kan maken. Ben je druk aan het wokken, dan kan het gebeuren dat er eten tussen het rooster en de pitten terechtkomt. Belangrijk dus om na het kokkerellen het hele fornuis goed schoon te maken. Voor het schoonmaken van het gasfornuis kan je nagenoeg hetzelfde stappenplan volgen dat aangevuld is met een aantal extra stappen voor het schoonmaken van de losse onderdelen.

 1. Haal alle losse onderdelen weg die je in een sopje laat weken.
 2. Gebruik een spons om hardnekkig vuil van het rooster te boenen. Ook hier GEEN schuurspons of staalborstel.
 3. Zijn de onderdelen schoon, gebruik dan een droogdoek om ze te drogen.
 4. Het gladde oppervlak onder het rooster kan je met dezelfde middelen schoonmaken als het inductiefornuis

Stoves’ stappenplan voor het schoonmaken van het fornuis

Om het beste resultaat te krijgen volgen we voor onze Stoves de stappen in deze blog. Met dit stappenplan voor het schoonmaken van het fornuis kan je ervoor zorgen dat je fornuis weer als nieuw wordt. Wil je ook graag weten hoe je de oven het best kan schoonmaken? Volg dan de 6 stappen voor het reinigen van de oven die we voor je hebben omschreven. Voor meer informatie over onze gas- en inductiefornuizen of over een van onze Stoves kan je vrijblijvend contact met ons opnemen. We staan je graag te woord met tips en advies over het gebruik van het fornuis.

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken.

Kookeiland met Stovesinductie of gas