Als je toe bent aan een nieuwe keuken en je gaat een fornuis uitzoeken, dan heb je de keus uit meerdere opties. Je kunt gaan koken achter een gas-, inductie- of keramisch fornuis. Iedere optie zorgt voor een totaal eigen wijze van koken. Koken op een keramische kookplaat is bijvoorbeeld een hele andere ervaring dan koken op gas. Bij een keramische kookplaat verwarmt een verwarmingselement de glasplaat en de pan. De kookzones worden een stuk heter dan bij gas, maar het duurt wel langer voordat ze helemaal afgekoeld zijn.

Echter zit de twijfel vooral vaak bij inductie of gas. In deze blog leggen we je graag de verschillen uit tussen inductie en gas, zodat jij kan bepalen hoe je de lekkerste gerechten klaarmaakt. Benieuwd? Of twijfel je zelf nog welke optie voor jou het beste is? Lees dan snel hieronder verder.

Koken op inductie

inductie fornuis kokenJe kon al lezen dat een verwarmingselement in een keramische kookplaat de glasplaat en de pan verwarmt. Inductie is een combinatie van gas en keramisch koken. Bij inductie wordt er geen gebruik gemaakt van een hittebron. Dankzij moderne technieken wordt er warmte gecreëerd tussen de kookzone en de pan, waardoor de pan erg snel verwarmt. Koken op een inductiefornuis is bovendien veilig. Er wordt vaak gezegd dat de toekomst elektrisch is en Nederland geleidelijk afstapt van het gas.

Voordelen koken op inductie:

  • Warmt snel op
  • De plaat koelt snel af
  • Makkelijk schoon te maken
  • Extra veilig koken
  • Energiezuinig
  • Je verliest weinig energie omdat alleen de pan verwarmd wordt

 

Koken op gas

gas koken

Het koken op gas is tot nu toe de meest voorkomende kookmethode in Nederland. Zodra het water kookt, draai je het vuur iets lager, want dit weet je. Op een kleinere vlam blijft de pasta ook nog doorkoken. Als je kiest voor koken op een gasfornuis, dan kook je eigenlijk op gevoel. De warmte kun je heel precies regelen en je ziet snel of het vuur te hoog of juist te laag staat. Mensen zijn vertrouwd met koken op gas, jij wellicht ook wel. Je kookt op echt vuur en dat zorgt voor een bepaalde kookbeleving.

Voordelen van koken op gas:

  • Een vertrouwde manier van koken
  • Warmte  is goed te reguleren tijdens het koken
  • Warmt snel op
  • Geschikt voor ieder soort pan

 

Installatie van het fornuis

Behalve je keuze voor inductie of gas, is het ook raadzaam om na te denken over de aanschafkosten die je maakt. Kies je ervoor een compleet fornuis of inbouwapparatuur en een aparte kookplaat te kopen. In het laatste geval worden de oven en kookplaat geïntegreerd in het keukenblok. Kies je voor een van onze inductiefornuizen die compleet is ingericht met diverse ovenruimtes, dan is de aanschaf vergelijkbaar, zo niet goedkoper dan een losse inductieplaat en inbouwapparatuur. Omdat de ovens heel weinig vermogen vragen, zijn de kosten voor aansluiting van een inductiefornuis in de meeste gevallen gelijk aan die van een kookplaat.

Inductie of gas? De eindconclusie

Welke van de twee opties de beste is, zal per persoon verschillen. Het koken op inductie kan even omschakelen zijn voor iemand die dat niet eerder heeft gedaan. Echter went het wel sneller dan verwacht. Koken op inductie neemt een hoop voordelen met zich mee. Deze kon je al eerder lezen. Het is energiezuinig, erg veilig en gemakkelijk schoon te maken.

Kook je toch liever op gas, maar ben je misschien bang dat er veel gaat veranderen wat betreft de gasaansluiting. Onderzoek dan de mogelijkheden voor het aanschaffen van een gasfornuis bij ons of een van de Stoves keukendealers. Weet jij al of je gaat voor inductie of gas?

 

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken.

Stappenplan voor het schoonmaken van het fornuisWelke keukenapparaten