De oven schoonmaken is één van die klusjes die je vaak het liefst zo lang mogelijk uitstelt. Er komt echter een moment dat je er toch aan moet geloven om de oven schoon te maken. Als deze eenmaal weer schoon is dan zal je ook blij zijn met het eindresultaat. Toch is een oven schoonmaken belangrijk, om zo de topconditie van de oven te behouden en optimaal te laten presteren.

In deze blog vind je 6 stappen om het niet favoriete vuile karwei een beetje gemakkelijker te maken. Benieuwd naar de stappen om jouw oven weer helemaal te laten stralen? Lees dan hieronder verder.

1. Meteen schoonmaken en kruimelvrij maken

Wij raden aan om altijd na gebruik van de oven de basis schoon te maken. Veeg de basis dus schoon om ophoping van vuil te voorkomen. Ga voordat je de oven gaat schoonmaken eerst alle kruimels verwijderen. Gebruik daarvoor een stofzuiger of kruimeldief om tot het laatste hoekje de oven kruimelvrij te maken. Vergeet de randjes van de ovendeur ook niet. Dit is de basis en eigenlijk het beste om na iedere keer de oven te hebben gebruikt te doen.

2. Verwijder de rekken en rails

grillplaat oven schoonmaken

Alle Stoves fornuizen zijn uitgerust met verwijderbare zijrails en rekken om het schoonmaken gemakkelijker te maken. Klap de rekken eraf en spuit ze vervolgens in met een niet-bijtende schuimreiniger. Laat de rekken een paar minuten staan, zeker als ze erg vies zijn. Week de rekken vervolgens minimaal 10 tot 20 minuten in warm zeepsop en gebruik daarna een spons of afwasborstel om eventuele resten weg te schrobben. Spoel ze vervolgens schoon en de zijrails en rekken zullen weer moeten blinken.

3. Schoonmaken rondom het grillelement

Voor het schoonmaken van de bovenkant van de oven en rond het grillelement hebben wij een handige tip. Bevestig een doek aan een houten lepel met een elastiek en toe vervolgens een beetje ovenreiniger op de doek. Let op: gebruik geen bijtende sprays. Ga vervolgens aan de slag met schoonmaken. Een superhandige manier om de kleine en moeilijk bereikbare gebieden in de oven schoon te maken.

4. Glas van oven schoonmaken

Om de binnenkant met glas te reinigen, raden wij aan om warm zeepsop te gebruiken om het vet te verwijderen. Aangekoekte etensresten kunnen worden verwijderd met een oven schraper. Als het glas vervolgens vetvrij is kun je een microvezeldoek gebruik voor de finishing touch en om strepen in het glas te voorkomen. Gebruik voor het buitenglas een speciale cleaner voor oven glas en een microvezeldoekje. Zo kun je het vuil gemakkelijk verwijderen en ook hierbij weer geen strepen achterlaten.

5. Bovenkant fornuis schoonmaken

Naast de binnenkant en buitenkant van de oven wil je natuurlijk de bovenkant, oftewel de kookplaat van het fornuis ook mooi schoon hebben. Of je nu een inductie fornuis of gas fornuis hebt in beide gevallen in een goede reiniging van groot belang. Hiervoor raden wij speciaal schoonmaakmiddel aan dat geschikt is voor een inductieplaat of een gasfornuis kookplaat. Doe dit ook weer in combinatie met een microvezeldoekje. Op die manier kun je gemakkelijker vuil verwijderen.

binnenkant oven schoonmaken

6. Gaskookplaat en de onderzetters daarvan schoonmaken

Bij aan gasfornuis heb je natuurlijk te maken met allerlei losse onderdelen. Daarom een aparte stap om je gasfornuis schoon te maken. Verwijder bijeen gaskookplaat alle onderdelen, zoals de onderzetters. Voordat je de onderzetters gaat schoonmaken is het belangrijk om te weten of het gaat om geëmailleerde of gietijzeren onderzetters.

Heb je geëmailleerde onderzetters? Dan raden we aan om deze in warm water met zeepsop te wassen. Als je gietijzeren onderzetters hebt, dan mag je deze alleen afnemen met een vochtige spons. Dompel ze nooit onder in water. Gegoten onderzetters kunnen het beste in een warme oven worden afgedroogd. Zo zorg je ervoor dat er geen restvocht achterblijft dat roest kan veroorzaken.

Oven schoonmaken de eindconclusie

Met bovenstaande 6 stappen zorg jij ervoor dat je Stoves fornuis en daarmee de oven weer zullen blinken. Bij standaard oven gebruik hoef je het apparaat alleen om de 6 weken schoon te maken. Veeg de binnenkant na gebruik wel af. Sta je regelmatig in de keuken en gebruik je de oven ook regelmatig? Dan moet je de oven waarschijnlijk vaker schoonmaken, meestal is dit om de 2-3 weken. Gebruik voor het reinigen van een oven die maandenlang intensief is gebruikt een speciale reiniger en niet een metalen schuursponsje. Dit heeft namelijk geen positief effect op ingebrand vet.

Wij hopen je zo op weg te hebben geholpen met het schoonmaken van je oven en fornuis. Mocht je nog een vraag hebben over het juist reinigen van het Stoves fornuis dan kun je contact met ons opnemen. Wij helpen en adviseren je dan graag persoonlijk verder.

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken.

koken op inductiekeukentrends voor 2022