Koken op inductie kent een aantal voordelen. Het is namelijk hygiënisch, koken op inductie gaat snel, het is veilig en milieu verantwoord. Om onder andere die redenen stappen steeds meer mensen over naar koken op inductie in plaats van gas. Koken op een inductiefornuis lijkt lastig, maar dit lijkt vaak zo, omdat je gewend bent om op gasfornuis te koken. In plaats van kijken naar de hoogte van de vlam, bepaal je bij de kookplaat de kookstand. Door het magnetische veld wordt alleen de bodem van de pan warm in plaats van de kookplaat.

In deze blog geven we antwoord op de vraag hoe werkt koken op inductie? Benieuwd? Lees dan hieronder verder voor een complete uitleg.

Hoe ontstaat de warmte?

Een inductiekookplaat werkt op stroom. Als er geen stroom is dan ook geen warmte. Onder de glasplaat zitten elektrische spoelen, dit kun je vergelijken met een dynamo van een fiets. Deze spoelen genereren steeds wisselende magnetische velden. Als de velden in aanraking komen met een (pan) boden dan ontstaan er wervelstromen. Door de elektrische weerstand van de bodem van de pan worden deze wervelstromen omgezet in hitte. Het opwekken van deze elektrische spanning door magnetisme wordt dus inductie genoemd. Met inductie wordt de pan dus direct verhit, waarbij de warmte pas ontstaat in de pan bodem.

Als het vermogen van de kookplaat wordt verlaagd, nemen de wervelstromen en daarmee de warmteproductie af. Als je de kookzone uitzet, stopt de warmteproductie ook direct. Zodra je het vermogen weer verhoogt, neemt de warmteproductie per direct weer toe. Dit zorgt ervoor dat je heel nauwkeurig en snel het kookproces kunt regelen.

Welke pannen zijn geschikt voor inductie?

pannen voor inductiefornuis

Bij koken op inductie zijn de juiste pannen van groot belang. Zoals je in het stukje hierboven kon lezen zorgt de pan juist voor de wervelstromen. Echter kun je heel gemakkelijk achterhalen of een pan geschikt is om te gebruiken voor koken op inductie. Hoe? Lees hieronder hoe je erachter komt welke pannen geschikt zijn voor inductie:

  • Doe de magneettest. Check met een magneetje of deze aan de pan blijft kleven. Plaket het? Dan kun je de pan gebruiken voor koken op inductie. Als het magneetje niet blijft plakken dan kun je die pan niet gebruiken.
  • Pannen die zijn gemaakt van 100% rvs, koper of aluminium en bijvoorbeeld keramieken ovenschalen kun je niet gebruiken op inductie.
  • Je herkent pannen die geschikt zijn voor inductie aan een symbool van een spiraal op de pan of verpakking.

Met bovenstaande punten en met de magneettest kun je checken of jouw pan geschikt is voor het koken op inductie. Let er ook op dat de onderkant van de pan mooi egaal is om krassen op de kookplaat te vermijden.

Wokken en koken op inductie

Veel mensen vinden wokken op een gasfornuis fantastisch, aangezien er een mooie vlam kan ontstaan onder de pan. Echter kan wokken op inductie prima, maar verschilt het dus wel op een aantal punten met wokken op een gasvlam. Een inductieplaat werkt niet met vlammen en is in principe volledig egaal. Dit vereist dus een andere manier van wokken dan op gas. Bij inductie verhit je allereerst op een inductieplaat de pan alleen op de plek waar deze daadwerkelijk contact maakt met de plaat. Het is daarom zaak om op inductie te kiezen voor een wok met een platte bodem. Dit zorgt voor een veel groter contactoppervlak en dus voor meer en betere verhitting. Houd er echter wel rekening mee dat het wat langer kan duren om de wok op temperatuur te krijgen. Dit komt namelijk, omdat verhitting aan de zijkanten indirect plaatsvindt.

tips voor koken op inductie

Inductiefornuis kopen en zelf de voordelen ervaren

Hopelijk is je vraag hoe werkt koken op inductie nu beantwoord. Wil je graag zelf de voordelen ervaren van koken op inductie? Dan kan een inductiefornuis natuurlijk niet ontbreken. Bij Stoves vind je mooie en stijlvolle inductiefornuizen. Uiteraard kun je tijdens het koken niet zonder een afzuigkap. Ook deze vind je in ons assortiment. Net als allerlei andere accessoires voor in de keuken en voor bij je fornuis.

Behoefte aan meer informatie of tips over het koken op inductie? Twijfel niet en neem gerust contact met ons op. Wij helpen en/of adviseren je namelijk graag persoonlijk verder.

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken.

oven schoonmaken