Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit onze samenleving. We gaan steeds bewuster om met het milieu en onze voeding. Je kunt daarom gaan beginnen met duurzaam koken om ook je steentje bij te dragen aan een beter milieu en voor je eigen gezondheid. In deze blog geven we je 7 tips voor duurzaam koken. Van de beste pannen tot minder vlees eten, keukenapparatuur en fornuizen. Wij zetten hieronder de 7 gouden tis op een rijtje voor duurzaam koken.

1: Pannen

Zonder een pan wordt koken en bakken natuurlijk erg lastig. Als je begint met duurzaam koken is het geen overbodige luxe om te investeren in goede kwalitatieve pannen. Je kunt ook de goede pan, die je ooit eens van je moeder of oma hebt gekregen, blijven gebruiken. Dat is helemaal prima. Alleen is die op een gegeven moment toe is aan vervanging kun je ook kiezen voor een pan voor het leven. Let er bij het kopen van een pan wel op dat het van duurzaam materiaal is gemaakt en dat er geen giftige stoffen in de anti-aanbaklaag zitten.

2: Water

Je kunt ook gaan besparen op water. Gebruik daarvoor een snelkookpan. Hergebruik daarnaast het spoelwater van je groenten om de plantjes mee water te geven. Kookvocht van groenten zijn perfect voor bouillon. Daarnaast kun je het kookwater van pasta en rijst als bindmiddel voor soep gebruiken, omdat het zetmeel bevat. Je hebt sowieso niet heel veel water nodig als je gaat koken. Stomen is al prima en zo blijven er meer vitamines behouden.

3: Minder vlees eten

Voedsel is verantwoordelijk voor 20 tot 35 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen en meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel. Vanuit milieuoogpunt en dierenwelzijn is het verstandig om minder vlees te eten. Een dag in de week vlees vervangen door soja, een vleesvervanger of bonen maakt al verschil. Als je met duurzaam koken aan de slag gaat, is het verstandig om je hierin te verdiepen.

Duurzaam koken

4: Keukenapparatuur

Een belangrijke bijdrage aan duurzaam koken is een goede basis qua keukenapparatuur. Bepaalde apparaten kosten ontzettend veel stroom. Denk aan een koelkast en waterkoker. Dit kan vaak veel duurzamer dan je denkt. Ga voor een energiezuinige koelkast of koelvriescombinatie en een groene waterkoker. Je kunt ook nog denken aan energie besparen met een mengkraan of een kokend water kraan.

5: Gas of inductiefornuis?

Steeds meer huishoudens gaan van een gasfornuis naar inductiefornuis in de keuken. Als je gaat voor duurzaam koken dan is een stap naar koken op inductie een duurzame stap. Er komt dan namelijk minder CO2 vrij. Dit is daarom duurzamer en milieuvriendelijker. Let er hierbij wel op dat je de juiste pannen voor koken op inductie gebruikt. Schaf dan ook weer pannen aan zonder giftige stoffen in de antiaanbaklaag.

6: Kijk verder dan de houdbaarheidsdatum

Wist je dat ‘Ten minste houdbaar tot’ (THT) de datum aangeeft tot wanneer de producent of verkoper van het levensmiddel de deugdelijkheid en kwaliteit van het product garandeert? Heel vaak kan je de producten nog prima eten na deze datum. Denk bijvoorbeeld aan rijst, pasta maar ook kaas of brood. Gooi dus niet onnodig allerlei voedsel weg.

Duurzamer koken

7: Zo begin je met duurzaam koken

Als je gaat beginnen met duurzaam koken dan kun je als eerste kijken naar de mogelijkheden om van het gas af te gaan. Alleen er zijn nog meer eerste stappen die je kunt maken om te beginnen, zoals:

  • Maak twee lijstjes met dingen die je wilt veranderen. Een grote aanpassing en een wat kleinere aanpassing op het gebied van duurzaamheid.
  • Begin kleine dingen eerst aan te pakken. Zoals een nieuwe duurzame pan aanschaffen, een milieuvriendelijkere waterkoker of ecologische afwassponsjes.
  • Pas je routine aan. Ga minder vlees eten of zet een manier in om je eten korter te laten koken.

Veranderingen beginnen bij jezelf en dat geldt ook voor duurzaam koken. Je hebt hierboven kunnen lezen welke 7 tips daar aan bij kunnen dragen. Met welke tip ga jij als eerste beginnen?

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken.

welke pannen voor inductietips voor het inrichten van de keuken