Als je kiest voor een inductiefornuis dan is het belangrijk om de juiste inductie pannen te gebruiken. De vraag welke pannen voor inductie is er één die wij regelmatig gesteld krijgen. Het is namelijk niet de bedoeling om met een pan die op gas gebruikt is ook op inductie mee te koken. Waarom? Pannen raken hierdoor vervormt. De warmte gaat verloren en het is slecht voor de inductie kookplaat.

Om antwoord te geven op de vraag welke pannen voor inductie gebruiken, hebben wij hieronder de belangrijkste punten en tips verzameld.

Waarom speciale pannen nodig?

Juiste pannen inductiefornuis

Bij koken op een inductieplaat wordt warmte opgewekt via inductieverhitting. De pitten zijn in feite elektromagneten die een sterk magnetisch veld opwekken. Dat veroorzaakt elektrische stromen in de bodem van de pan. Op die manier wordt de pan warm. Het gaat allemaal heel snel en veel sneller dan bijvoorbeeld elektrisch koken.

Het is dus belangrijk dat je de juiste pan bodem nodig hebt die voorzien is van het magnetische veld dat de inductiepitten opwekken. Hoe je weet of dit het geval is bij jouw pan? Check daarvoor het speciale inductieteken aan de onderkant van de pan. Dit is een symbool van een elektrische spoel. Ontbreekt dit teken? Dan kun je via een simpel testje erachter komen of je pan geschikt is. Houd een magneet tegen de bodem van de pan aan. Blijft deze plakken? Dan kun je de pan gebruiken voor inductie koken. Materialen waar een magneet aan blijft plakken zijn onder meer ijzer, gietijzer en staal.

Weke pannen voor inductie zijn geschikt voor koken op inductiekookplaat?

De juiste pannen kiezen voor een inductiekookplaat hangt samen met het materiaal van de pan. Veel mensen denken dat je niet met aluminium of kopen kunt koken op inductie. Alleen dit is niet helemaal waar. Je hebt namelijk een element van ijzer, gietijzer of staal nodig in de bodem. Een plaat gietijzer waarop een laagje aluminium zit, werkt ook prima. Pannen voor inductie hoeven dus geen ijzeren of gietijzeren kookoppervlakte te hebben. Met een geëmailleerd laagje, keramiek en dergelijke werkt het net zo goed. Het is zelfs zo dat er vaak wat koper of aluminium in de bodem verwerkt zit, zodat de warmte beter wordt verdeeld over de pan.

Echter is het wel belangrijk dat de bodem van de pan een bepaalde dikte heeft. Wij raden aan om voor een inductiekookplaat een dikte van minimaal 2,25 millimeter aan te houden. Daarnaast is het belangrijk dat de bodem van de pan geheel vlak moet zijn. Zo wordt de warmte gelijk verdeeld. Een ronde bodem staat echter ook niet heel erg stabiel op een platte kookplaat. Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met de bodem diameter van de pan en de diameter van de onderliggende kookzone. Het moet tenslotte wel passen.

inductiefornuis pannen

Wokken op inductie

Dit lijkt ver gezocht, maar dat is niet zo. Bij de meeste inductiekookplaten kun je de powerboost stand gebruiken. Deze kan bijna het vermogen halen van een goede gas wok brander. Dit geeft misschien niet hetzelfde gevoel van wokken op een gasbrander, maar het effect is hetzelfde. De inductiefornuizen van Stoves beschikken ook over deze functie. Een inductie wokpan is wel noodzakelijk om deze taak aan te kunnen. Deze pan moet beschikken over een vlakke bodem.

Inductiefornuis met speciale pannen kopen

Als je graag zelf de voordelen wilt ervaren van koken op inductie dan horen daar natuurlijk speciale pannen bij. Wij hopen dat je aan de hand van voorgaande tips daar meer duidelijkheid in hebt gekregen. Maak de lekkerste recepten met een inductiefornuis en maak het helemaal compleet met een mooie bijpassende afzuigkap.

Voor eventuele vragen of meer informatie over koken op inductie kun je contact met ons opnemen.

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken.

handige keukenaccessoirestips voor duurzaam koken