De afzuigkap is een belangrijk element in de keuken. Echter wordt de afzuigkap schoonmaken (veel) te weinig gedaan. Zeker als je dagelijks kookt word je afzuigkap ook dagelijks gebruikt. Een afzuigkap heeft niet alleen als functie om geuren uit een ruimte te halen, maar ook kookdampen wegvoeren tijdens het koken. Het grootste deel van het vuil en vet verdwijnt via die afzuiger naar buiten, maar lang niet alles. Een regelmatige poetsbeurt is noodzakelijk.

In deze blog geven we antwoord op de vraag hoe maak je de afzuigkap schoon en voorzien we je graag van een aantal handige schoonmaaktips.

Buitenkant afzuigkap schoonmaken

Naast de binnenkant moeten we zeker niet de buitenkant van de afzuigkap vergeten om schoon te maken. Na verloop van tijd kan deze namelijk behoorlijk vies en vettig worden. Hoe je de buitenkant het best kunt schoonmaken is afhankelijk van het materiaal. Heb je een RVS afzuigkap? Dan kun je een schoonmaakmiddel maken van groene zeep en baking soda. Als je afzuigkap van een ander materiaal gemaakt is, kies je voor heet water met groene zeep of afwasmiddel. Gebruik een microvezeldoekje om het vuil en vet weg te vegen. Tot slot kun je de afzuigkap nog even afnemen met heet water en droog maken met een oude theedoek.afzuigkap schoonmaken tips

Roosters afzuigkap schoonmaken

Als je de buitenkant helemaal schoon hebt gemaakt is het nu belangrijk om te richten op de binnenkant. Wanneer je lekker aan het koken bent op je gasfornuis of inductiefornuis dan moeten de kookdampen en geurtjes natuurlijk wel ergens naar toe. Daar is de afzuigkap voor, alleen de roosters schoonmaken is van essentieel belang om de afzuigkap naar gebruik te laten werken. Echter hebben niet elke afzuigkappen roosters, maar zijn er ook modellen met alleen vervangbare filters. Heeft jouw afzuigkap wel roosters? Dan raden wij aan om deze ongeveer 4 keer per jaar te reinigen.

Hoe je dit doet? Dit kan door ze in de vaatwasser te doen mits de roosters vaatwasser bestendig zijn. Bekijk daarom altijd eerst de handleiding. Als de roosters niet in de vaatwasser kunnen, dan kun je deze het beste even laten weken in een sopje van heet water en afwasmiddel. Sommige mensen gebruiken liever soda en afwasmiddel. Gebruik alleen NOOIT soda op je aluminiumroosters. Een andere manier om de roosters van je afzuigkap schoon te maken is door een pan met water en citroensap een uurtje onder de afzuigkap te laten koken. Zet daarbij het apparaat wel aan. Dit zorgt ervoor dat het vuil zich gemakkelijk van het rooster laat afboenen. Wil je graag je afzuigkap roosters langer schoon houden? Gebruik dan een siliconenspray, hierdoor hecht nieuw vet minder snel aan de roosters.

Binnenkant schoonmaken

De stap om de binnenkant van de afzuigkap schoon te maken wordt vaak overgeslagen. Dit is zonde, want het vuil verzamelt zich namelijk aan de binnenkant. Trek voordat je met de binnenkant bezig gaat de stekker uit het stopcontact. Maak vervolgens een sopje met een ontvetter, zoals bijvoorbeeld afwasmiddel of ammoniak. Spray de binnenkant in met het sopje. Laat dit intrekken en neem de onderdelen weer met een vochtige doek af. Zorg ervoor dat alles goed droog is voordat je de stekker weer in het stopcontact steekt. Gebruik hier bijvoorbeeld een oude theedoek voor.

Let bij het schoonmaken van de binnenkant wel op de motor van de afzuigkap. Wees voorzichtig en zorg dat elektronische delen, zoals de motor en de verlichting, niet nat worden. Tevens raden wij schuurmiddelen en/of schuursponsen ten zeerste af om te gebruiken.

Afzuigkap Stoves

Filter schoonmaken van afzuigkap

Je hebt nu hopelijk al een beter beeld van hoe maak je de afzuigkap schoon. Echter geven we je nog graag wat tips over het filter van je afzuigkap schoonmaken. Trek nu ook weer de stekker uit het stopcontact. Maak de afzuigkap open en verwijder het vetfilter. In principe zijn er twee soorten filters: metalen filters en koolstoffilters (ook wel vervangbare of stoffen filters genoemd). Een koolstoffilter reinigen is helaas niet mogelijk. Je moet dit soort filters ongeveer eens per kwartaal vervangen door een nieuw filter. Gelukkig zijn de meeste koolstoffilters universeel en kun je ze anders gemakkelijk op maat knippen.

Een metalen vetfilter kun je wel reinigen. Als het filter vaatwasbestendig is, reinig je hem gemakkelijk in de vaatwasser. Let wel op van welk materiaal het filter gemaakt is: aluminium filters mogen bijvoorbeeld echter niet in de vaatwasser – of met soda – schoon gemaakt worden. Gebruik dan een teiltje met water waaraan je wat afwasmiddel of een andere ontvetter toevoegt. Laat het filter vervolgens een kwartiertje weken en ga het daarna schoonboenen. Vergeet niet om de filter nog even af te spoelen met schoon water en af te drogen met een oude theedoek. Daarna plaats je de filter terug in de afzuigkap en steek je de stekker weer in het stopcontact. Metalen afzuigkap-filters maak je bij voorkeur eens in de twee maanden schoon.

Wij hopen dat je met bovenstaande tips aan de slag kunt gaan met je afzuigkap schoonmaken. Voor vragen of meer informatie kun je contact met ons opnemen.

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken.

koelkast indelenhandige keukenaccessoires